Sunday, September 11, 2011

Duit Hantaran? Kami punya pasal la.

Sekarang ni SELALU sangat baca kat wall di fb and blogs. kecoh pasal pompuan tak boleh demand hantaran tinggi2 kalau tak reti masak. Ha ni yang aku nak jadi feminist nih. Hangin satu badan eventhough aku tak sibuk sangat nak letak hantaran tinggi. Hantaran aku pihak laki yang tetapkan. *harap maklum* Tapi bila orang dok kecoh2 macam semua pompuan bangang sangat memang nak cari pasal yang amat.

Kekurangan pompuan nampak je korang kan? Okay now imagine this. Sorang pompuan ni, dia dari kecik sibuk belajar. Sekolah2 rendah tak reti masak biasa la kan. Time tu mak2 bagi kite potong2 bawang je pun. Bila masuk sekolah menengah, beliau duduk hostel dari form 1 sampai la form 5. So bila cuti2 panjang je la pun nak masuk dapur. Itu la pun time nak bermanja makan makanan mak2 kite, dah asyik makan makanan hostel yang tak sedap je hari2 kan. Lepas habis sekolah, beliau sambung pelajaran duduk di hostel lagi, nun jauh dari family. Kalau menyewa rumah, ye mungkin nak tak nak kena masak. Tapi kalau duduk kat hostel, nak masak ape kejadahnya plak ye tak. Study lagi bagus. Bila dah grad, ha itu la time baru nak berjinak2 sakan dengan dapur. Tup2 baru nak kenal buah pelaga dengan lengkuas, orang masuk meminang. Lepas tu si laki nak kepoh2 kate pompuan tu tak pandai masak. Kau bongok ke bongok?

Meh aku nak tanya si laki tadi, kau kalau pompuan tu suruh jadi imam kat rumah family dia, sanggup? Kalau dia suruh imamkan solat subuh dengan sujud sejadah tiap2 Jumaat, mampu? Boleh kau ketuai kumpulan tadarus family korang, betul2kan tajwid semua? KALAU TAK BOLEH, TAK PAYAH BANYAK BUNYI SANGAT LAH KOT. BENDA2 TU SEMUA KAU BOLEH BELAJAR DARI KECIK TAK KIRA KO DOK HOSTEL KE TAK. SO BY THE TIME KO NAK KAWIN, TAK SEPERTI SKILL MEMASAK TADI, KO PATUTNYA DAH TERROR LA WEY. Ada kitorang kepoh2 dapat laki tak boleh jadi imam??

Tu pasal melayu kata, gajah depan mata tak nampak, kuman seberang laut jugak yang kau agungkan.

p/s : entry ni walaupun berapi, niatnya hanya nak menyindir-balas entry2 blog lain yang hampir semua nak rendahkan orang pompuan aje. tak ada kena mengena dengan aku. sekali lagi nak ditegaskan, hantaran aku tak ditetapkan waima oleh parents aku pun. baik aku mahupun parents aku, kami tau ukur baju di badan sendiri. Kalau kita permudahkan hidup orang, Allah permudahkan hidup kita. Hantaran tinggi sangat pun, kalau lepas kawin makan maggi, tak ade la maknanye. :p

PEACE.

1 comment:

  1. ya...sangat setuju ngan k.long.... :-)

    ReplyDelete