Wednesday, December 30, 2009

Happy ending or awful beginning?

Maybe awful ending and beginning!

I keep telling myself ..."I can do this".."I have to do this" .. but still, I lost my enthusiasm, my spirit, already..that's the worst part, ALREADY! The school is not even started yet. Yeah, soon, I know.

Please.....new year..suppose to be a new, happy beginning rite? New me..maybe, definitely! But happy?? Well..guess not.. =(

Perempuan-perempuan s***

*Warning: Entry kali ini mengandungi kata-kata kesat yang tidak sesuai bagi semua orang. =P

Semalam telah berlaku suatu peristiwa yang SANGAT MENYAKITKAN JIWA DAN RAGA apabila encik kelisa telah (sekali lagi) mengalami kecederaan (kali ni agak ringan). Tapi yang menyakitkan hati bukan kecederaan tu, tapi si pelanggarnya. SANGAT KURANG AJAR!

Di parking lot KLCC, dari jarak yang agak jauh saya (bersama kawan) dah nampak yang si Neo ni nak reverse. So I stopped (konon baik la nak bagi chance dia keluar, padahal boleh je kalau tak nak kan. Kau nak keluar pandai2 la tunggu line clear) but then dia masuk balik. So I assume dia just nak betulkan cara parking dia yang agak hodoh tu. So I slowly jalan balik. Diulangi, SLOWLY. Aku pun tau itu parking lot, orang bangang mane yang drive laju kat area macamtu.

Eh tiba-tiba dengan SANGAT CONFIDENT nye si Neo ni reverse. Aku honla and stop balik. Dia selambe (maybe driver pekak kot) reverse. maka seperti yang dijangka langgar la encik kelisa. Bunyi memang kuat. (yelah dah driver nya bodoh sangat reverse laju2 kat tempat parking kan) Kat belakang encik kelisa ada lagi kereta2 so memang tak boleh buat ape la. Neo masuk balik (rupanya memang dia nak betulkan parking je).

I parked my car kat tepi and keluar. Keluar la 4 orang pompuan (termasuk 2 orang pompuan-prasan-lelaki-tapi-muka-memang-sah-sah-pompuan). Aku pun tanya elok-elok (actually aku pun terkejut gak dengan ke'cool'an aku time tu. "Korang tak nampak ke? Tak tgk side mirror eh?" Tapi dengan sangat bongkak nye cik adik driver prasan cun ni cakap. "eh, kitorang mmg dr td nk reverse. yang korang laju gak tu nape?!" (kalau ikutkan sifat sebenar aku yang garang dan panas baran ni mmg aku tampar je pompuan s*** tu. Dia ingat aku budak lagi agaknya. Drg tu yg muka mcm budak2. Then aku dgr die ckp kt kwn dia, "jgn harap aku nak byr, nnt nmpk sgt aku salah". Dia gune istilah "nmpk sgt" so mmg die pn sebenarnya tau dia salah kn?

Aku blah je sbb kalau aku stay kat situ mmg ada yang mati aku kejekan nnt. Then lps diamati kecederaan tersebut, aku rase tak teruk sgt, but still aku sangat2 berdendam dgn pompuan-pompuan s*** tu. Lps naik atas mkn-tapi-tak-lalu-langsung tu aku dinasihati kwn2 yg lain supaya buat report. Aku td kn tgh marah nak mampos smpai tak boleh pk ape2 selain nak bunuh diorang so mane la aku sempat amek pape. Tapi pastu dengan semangat yang cekal (motivated dah kn time tu) aku n kwn aku pn turun blk cari kete tu. Niat di hati nak calarkan tapi tgk kete die lagi teruk cederanya. PUAS SUNGGUH HATI AKU!!!!!!!! Dia tak tau ke aku bwk ENCIK kelisa. Aku pun dengan bangganya snap gambar kete tu. SIAP LA KAU. You were messing with the wrong woman!

So POMPUAN, watch out!!!

Ni kete yang malang tu, bukan "wanted" tapi "gi mampos!"

Thursday, December 17, 2009

Owh poor Mr Kelisa

Encik Kelisaku telah terlibat dengan sebuah kemalangan pada hari Ahad yang lalu. Adikku, Farid yang membawanya. Di suatu senja yang hening, sedang aku berbual-bual dengan mama di ruang tamu, tiba-tiba mama menerima sebuah panggilan daripada Farid. Ikuti perbualan di bawah.

Farid :
Mama : Hah? Mm..mama dah agak dah. Tu la bwk laju sangat.
Me : Arghhhh...accident ke? ala...kete kaklong....... (ye, aku lebih risaukan encik kelisa)
Mama : Teruk ke kete org tu?
Farid :
Me : (membebel) ee..kete org tu plak yg ditanye....
Mama : Kat mane tu?
Farid :
Mama : Ha yelah, japg mama n abah sampai.

Dan aku ditinggalkan terpinga-pinga+bengang.....

Dengar saja bunyi enjin aku dah terpacak di depan pintu. Owh! Jatuh terduduk aku melihat 'bibir' encik kelisa yang terjungkit both sides. 'Dagu' nya juga cedera (parah).

Abah : Takpe2, boleh repair balik ni.
Me : (dalam hati)..mmgla boleh! Tah brape juta melayang...
Abah : Alah ni nanti abah anta kt sorang yg abah kenal tu. Abah bayar jgn risau.
Me : Suruh dia buat apa saja asalkan takde langsung tanda dia pernah accident. AND! Kaklong nk parts yg ori dari perodua!

Last night, encik kelisa selamat kembali ke pangkuanku. Seperti yang dijanjikan, tiada kesan accident. Haha. And dalam kete tu ade sebuah kotak yang bernama 'alat ganti tulen PERODUA'. Heheheh.....Puas hati~

Wednesday, December 16, 2009

Will The Real 'Bahari' Please Stand Up

(Taken from Daily Planet Bumper Edition, KISAS 2002)

Since the heat is rising, everybody seems wanting to claim the extra glamorous life of a Bahari. In search of the real Bahari, would the real Bahari please stand up?

He is an outstanding boy with an even more outstanding personality and looks (this I can not leave out or he will be really disappointed since he is, according to someone is very 'stylish'!!). Nobody can dismissed him as being ordinary with his distinctive features of a professional clown. You might wonder if he is an escapee from Cirque de Solei! He is never without his special, trendy, bluespectacles - he is indeed a rare personality. Endangered, even.

He is confident. Nothing can brings him down. His level of self-appreciation is way out of this world! Give him a thesis statement, main points, supporting points, elaborations, analogies and examples to shake his stand. He will not budge from believing that he is somehow God's finest creation, blessed with wit, intelligence, patience, determination and will. To some extent you might believe him but there's always something you call courtesy when you deal with sensitive human beings - you tell them what they want to hear!

He is interesting. You can identify him because he is the sole person who can make people laugh just by picturing him in our mind. He has the ability to light up people's life - despite the fact that some of us need not that since we are wonderful people ourselves!! Still, he works hard at it!

With these little, insufficient information (we need the whole year to describe him!) I really hope that the real Bahari will come to the surface...

CAUTION: SHOULD BE READ IN A VERY, VERY SERIOUS INTONATION.

Okay, this is from me - Who wrote this?? Seriously..it was anonymous.

Sunday, December 13, 2009

Natrah..menurut pandangan saya.

Pementasan teater Natrah tidaklah menceritakan keseluruhan kronologi tu. (mau berkampung 3 hari kot kalau nak lakonkan semua) Lakonan lebih menjurus kepada isu-isu penting dan isi hati Natrah sendiri menerusi monolog-monolog Sofea Jane. Sofea Jane yang memegang watak Natrah di hari tua memang berjaya memaku semua penonton. Monolog sekitar 15 minit mengundang air mata dan memberi persepsi baru. Betapa Natrah terseksa sejak dibawa pulang ke Belanda. Beliau juga bersumpah hanya Mansor yang akan memiliki cintanya. Apabila kedua-dua pihak saling mempertahankan ego berebutkan hak jagaan dan hak menentukan kepercayaan Natrah, di mana perasaan Natrah diletakkan ketika itu? Kalau keputusan membawanya pulang ke Belanda benar, lantas di mana bahagia? Natrah sendiri telah mengaku di mahkamah yang beliau tanpa paksaan sesiapa ingin terus berada dengan 'keluarganya' di Tanah Melayu, mengapa itu tidak diambil kira? Memang tepat dengan keywords pementasan Teater Natrah, CINTA+PERJUANGAN+AIRMATA. Tetapi itu semua merujuk kepada siapa? Bukan empunya Natrah?

Jadi keseluruhannya, saya berpuas hati dengan pementasan ini. Lakonan Maya Karin dan Remy Ishak sangat mantap. Maya Karin sangat cantik!

p/s : nampaknya saya dah mula jatuh cinta dengan teater =)

NATRAH..Kronologi

Tulisan ini dituju khas buat Nurnadiah =P

24 Mac 1937 - Natrah dilahirkan di Tjimahi, Jawa, Indonesia dgn nama Bertha Hertogh @ Maria Huberdina Hertogh
Disember 1942 - Bertha diserahkan utk dipelihara oleh Che Aminah ketika berusia 5 tahun. Ibunya Adeline & neneknya Nor Louisenya menyerahkan Bertha dan Benny kpd Che Aminah tanpa pengetahuan bapanya Sarjan Adrianus kerana telah ditawan tentera Jepun
15 November 1945 - Che Aminah membawa Natrah pulang ke Kpg Benggol, Kemaman, Terengganu melalui Singapura kerana orang Indonesia ketika itu meluap-luap membenci org kulit putih yang dianggap bangsa penjajah. Natrah dibesarkan dalam suasana pendidikan Islam
1945 - Bapa Natrah dibebaskan selepas Hiroshima dan Nagasaki dibom. Dia balik ke Bandung, Jawa dan mencari anaknya Natrah. Adeline dan Hertogh balik ke Belanda tanpa menemui Natrah. Usaha mencari anaknya diteruskan melalui teman2 dan pegawai2 kerajaan Inggeris dan Belanda
September 1949 - Natrah ditemui oleh Arthur Locke, Penasihat British di Terengganu seaktu pertunjukan senaman di paang Sekolah Perempuan Melayu Chukai
19 Ogos 1949 - Polis Semarang memberitahu Hertogh, Natrah berada di Kemaman
12 April 1950 - Che Aminah membawa Natrah ke Singapura atas perancangan dan muslihat Sarjan Hertogh
22 Mei 1950 - Ketua Hakim Mahkamah mengarahkan Natrah diletakkan di bawah Jabatan Kebajikan Masyarakat, Singapura
24 April 1950 - Natrah dihantar ke Girls Homecraft Centre, York Hill, Singapura
28 April 1950 - Che Aminah membuat rayuan utk mendapatkan semula hak penjagaan terhadap Natrah melalui peguambela Encik Ahmad Ibrahim drpd syarikat peguam S.C. Goho & Co.
19 Mei 1950 - Peguam bela Encik Ahmad Ibrahim berhujah di mahkamah bahawa Che Aminah berhak menjadi penjaga Natrah
28 Julai 1950 - Che Aminah menang kes rayuannya, Natrah dikeluarkan daripada York Hill
1 Ogos 1950 - Kerana takut peristiwa berulang, Natrah dikahwinkan dgn Cikgu Mansor Adabi secara nikah gantung di rumah bapa angkat Mansor iaitu En. M. A. Majid di Singapura. Ketika ini Natrah berusia 13 tahun tetapi susuk tubuhnya besar. Usia Mansor 22 tahun
2 Disember 1950 - Ketua Hakim mengeluarkan perintah yang ktiga utk didengar di mahkamah tentang kesahihan perkahwinan dan hak penjagaan Natrah. Mengikut undang2 Belanda, seorang anak yang berusia 18 tahun ke bwh, bapanya berhak menentukan hidupnya. Pendakwa berhujah sama ada Natrah berhak dikahwinkan dan terus menganut agama Islam ataupun tidak. Mahkamah memutuskan, selagi tidak mencapai umur 18 tahun, hanya penjaga yang berhak ke atasnya. Mahkamah tidak menyebut ibu bapa tetapi penjaga. Tiba2 daripada isu agama bertukar kpd isu jagaan
12 Disember 1950 - Hakim menjatuhkan hukuman iaitu Natrah mesti dikembalikan kpd ibu bapa kandungnya di Belanda. Bapanya diberi hak dalam menentukan agama anaknya. Natrah dihantar pulang ke Belanda dan seterusnya dijadikan penganut Katholik
12 Disember 1950 - Rusuhan Natrah berlaku kerana masyarakat Islam di Singapura dan Tanah Melayu kecewa Natrah dimurtadkan
13 Disember 1950 - Natrah dan ibu kandungnya meninggalkan Lapangan Terbang Kallang, Singapura menuju Belanda
15 Disember 1950 - Natrah sampai di Lapangan Terbang Sciphol, Amsterdam, Belanda; beliau disambut oleh lebih 4000 org Kristian Belanda beserta sorakan selamat datang dan sepanduk "Welcome Back Bertha". Di rumahnya di Bergen Op Zoom, kehidupan Natrah sentiasa dikawal ketat oleh polis Belanda. Dia pernah bertanyakan tentang 'Di mana masjid di Bergen Op Zoom?'. Natrah meminta sejadah, bertanyakan kiblat dan tak lupa sembahyang 5 waktu sehari. Ingatannya terhadap suaminya Mansor Adabi tidak pernah padam terhadap suaminya
Januari 1952 - Mansor menerima surat drpd seorang pemuda Belanda bernama JC Vermeulen tentang kehidupan Natrah
9 Januari 1951 - Surat 1 drpd Mansor kpd Natrah dlm tulisan Jawi, berbahasa Melayu
10 Januari 1951 - Surat 2 drpd Mansor kepada Natrah
17 September 1951 - Surat 3 drpd Mansor kepada Natrah
Mac 1953 - Surat pertama drpd Natrah kpd Mansor dlm tulisan rumi berbahasa Melayu-Indonesia. Dia telah menjadi Kristian Katholik dan meminta Mansor jangan menulis kepadanya lagi. Natrah menggunakan nama asalnya, Bertha Hertogh
25 Januari 1953 - Surat Mansor kpd Natrah
20 Julai 1953 - Srat Bertha kpd JC Vermeulen disampaikan kpd Mansor
1954 - Mansor berpatah arang dan berkahwin dgn anak muridnya Zaiton Jahuri. Mansor menghantar kad undangan kepada JC Vermeulen. Bertha yg mengetahui hal itu sgt kecewa. Kekecewaan itu dicurahkan kpd temannya Johannes Gerrit Vermeulen
26 Januari 1956 - Telegram drpd JC Vermeulen kpd Mansor menyatakan Bertha ingin kembali bersama Mansor di Malaysia
20 April 1956 - Bertha berkahwin dgn Johan Gerardus Wolkenfelt, seorang askar ketika Natrah berumur 18 tahun. Umur Wolkenfelt 21 tahun yang kemudiannya berhenti menjdai askar dan menjadi tukang kayu
15 Februari 1957 - Bertha bersalin anak lelaki pertama. (Betha dikurniakan 10 orang anak )
20 Januari 1959 - Surat drpd Mansor kpd bertha menceritakan dia sudah berkeluarga
3 Februari 1959 - Surat Bertha kpd Mansor. (Kesemua surat Mansor tersimpan dlm fail 'Personal - Mansor Adabi' di Arkib Perbandaran Bergen Op Zoom, Belanda
25 November 1975 - Televisyen Belanda NRVC meriwayatkan kembali kisah hidup Bertha dlm filem dokumentari The Time Just Stool Still selama 20 minit. Bertha, Wolkenfelt dan Mansor turut dijemput dalam dokumentari tersebut. Ketika itu Bertha telah mempunyai 10 org anak, manakala Mansor hidup mewah sebagai guru dan peguam
16 Ogos 1976 - Bertha didakwa di mahkamah atas tuduhan cuba membunuh suaminya JG Wolkenfelt. Dia dibebaskan atas simpati hakim terhadap latar belakang hidupnya. Bertha dan Wolkenfelt bercerai
26 Disember 1976 - Natrah dilaporkan sakit jiwa oleh Utusan Malaysia tetapi hal ini dinafikan oleh anak-anak Natrah
1976 - Che Aminah meninggal dunia di Chukai, Terengganu ketika berusia 70an
Disember 1979 - Bertha berkahwin dengan Tom Ballermans - lelaki yg selalu dtg ke Cafe Bertha dan yg dikatakan bersepakat dgn Bertha utk membunuh suaminya dulu. Tom membeli rumah di Ossendrecht, Belanda kira2 12km dari Bergen Op Zoom, Belanda
1983 - Bertha bercerai dgn Toom Ballermans
1984 - Bertha masuk hospital kerana sakit jantung. Tubuhnya semakin gemuk secara mendadak
15 September 1984 - Bertha meninggalkan Belanda ke Amerika Syarikat mencari kehidupan baru bersama Ben Pichel dan hidup tanpa kahwin. Ben adalah seorang lelaki Indonesia berasal dari Jakarta dan bekerja di pasar-pasar malan di Belanda dahulu. Ben kemudiannya mendapat taraf warganegara Amerika Syarikat. Bertha tinggal di Nevada, tgh AS dan meninggalkan anak-anaknya di Belanda. Dia pernah bekerja sebagai tukang masak dan pengemas bilik hotel dan motel. Kemudian berkerja sebagai pencuci rumah dan bangunan. Bertha hidup dlm keadaan terseksa jiwa raga, kehilangan orang2 tersayang.
9 Julai 2009 - Bertha Hertogh atau Natrah nama Islamya pada suatu ketika, dilaporkan meninggal dunia di kediamannya di Huijbergen, Belanda. Beliau meninggal akibat leukemia pada usia 72 tahun, menurut Duta Malaysia di Belanda, Dr Fauziah Mohd Taib, menerusi e-mel kpd Bernama.

Saturday, November 28, 2009

Innocence

Waking up I see that everything is okay. The first time in my life and now it's so great. Slowing down I look around and I am so amazed. I think about the little things that make life great. I wouldn't change a thing about it. This is the best feeling. This innocence is brilliant, I hope that it will stay. This moment is perfect, please don't go away, Ineed you now. And I'll hold on to it, don't you let it pass you by. I found a place so safe, not a single tear. The first time in my life and now it's so clear. Feel calm I belong, I'm so happy here. It's so strong and now I let myself be sincere. I wouldn't change a thing about it. This is the best feeling. It's state of bliss you bliss you think you're dreaming. It's the happiness inside that you're feeling. It's so beautiful it makes you wanna cry.

Wednesday, November 25, 2009

Apa khabar??

Nak update blog tapi tak ade ape nak tulis. Haha~

Okay, let me tell you a few things..

1) Jaga SPM kt Seafield best!! (penat berdiri mmg tak dinafikan la)

2) Currently I'm addicted to "Meet Me Halfway" and "Russian Roulette"..sangat2..

3) Berat badan dah naik semula..43kg..heheh..gembira kn saye? =P

4) Dah boleh tidur lena coz baju raya aidiladha anak-anak pakteh dh siap.

5) dahla tu sket2.........haha

Wednesday, November 11, 2009

Makan-makan lagi..

Bila kita buat sesuatu dengan penuh kasih sayang, inilah hasilnya...taraa...


Nampak tak yang dimaksudkan?

Tu..'heart' shape kat tengah2 tu..tak disengajakan ye..

Jom makan..... =)

Tuesday, November 10, 2009

Cinta? Sayang?

I think I've never been in love..Haha..(some of you think I'm making this up)

Kenapa tiba-tiba? Sebab ada seseorang mengeluarkan statement macam ni kepada saya. "...takkan tak pernah bercinta?" Heheheh. Bukan tak pernah orang cakap ayat yang lebih kurang sama tapi istilah bercinta tu..membuatkan saya berfikir. (Saya SANGAT suka berfikir)

Bila baca novel..tengok tv..gambaran-gambaran yang sering dizahirkan pada watak si-putus-cinta sangat..SADIS. Tak lalu makan la..diri jadi tak terurus la..macam-macam. Saya selalu terfikir, memang boleh jadi sampai macam tu sekali ke? Sebab rasa sedih saya sebelum ni belum menjangkau ke tahap tu.

I had once asked my mum about this..Apa beza cinta dan sayang? And this was her answer.

"Ma pun tak sure tapi pada mama la..kalau kita sayangkan someone, we just want him/her to be happy, even if you are not part of the happiness. Tapi kalau you cinta someone, you feel like you cannot live without him/her."

Saya percaya yang saya akan hanya cintakan seseorang (and only one). Kalau suami-isteri bercinta kerana Allah diorang akan ditemukan semula dalam syurga kan? I'm sorry to say this, tapi saya belum jumpa seseorang yang bila saya pandang dia, saya ingat Allah. And this is the second time I say this, kalau Allah nak bagi kita sesuatu yang baik, Dia akan uji kita dulu supaya kita akan dapat dihadiahkan selayaknya. Saya yakin saya sedang diuji, dan untuk itu, saya redha. =)

Dan TOLOOONGLA jangan cakap macam ni, "kau tak nak cari ke tqah?". Saya ni, nak cari baju yang saya suka pun susah, inikan pula mencari cinta. =P

Thursday, November 5, 2009

Updates

I've been busy with this.....


I'd already started sewing clothes (again) after raya. I finished up my mum's (2 pairs) and my cousin's and her mum's. And now that I've already received the materials for khatam Quran's ceremony (thanks Abg Ngah!) so I'm EXTRA busy right now. Since there's already a request for wearing the baju kurung for aidiladha so I'm EXTRA EXTRA EXTRA busy. Hahaha. Nways, I enjoy doing it. =)

p/s : I fell in love with the fabric, kalau ada extra tailor (ops bukan tailor, pengurus busana bak kata acik) boleh buat baju dia tak?? Jadi ketua kumpulan khatam Quran...err...Hahaha..

Monday, November 2, 2009

Nyah kau dari sini..! (Wah!)

You know that song by Fauziah Latif (ape tah tajuknye) but the lyric said..

"Aku tidak sudi melihat dia lagi,
Walau dalam mimpi pun tidak ku ingini"

Nape muke kau kene muncul jugak ek? Tak paham aku. Aku sekarang tengah busy dengan pelbagai kegiatan (yang SANGAT berfaedah) tau tak? Besides, aku sangat anti kau sekarang faham ??? So don't you dare to 'show up' ANYWHERE, ANYHOW..
Pergh...marah gile dengan 'jelmaan' dia dalam mimpi aku malam tadi. Psycho gile.

p/s : kepada orang yang dimaksudkan : Sape yang ganggu sape sekarang? TENGOK! Tak kire la saya dah berpunya ke belum ke, "tolong jangan ganggu saya lagi. DALAM MIMPI PUN JANGAN!" Hahaha..

Wednesday, October 28, 2009

MENYAMPAH..!

Perkara-perkara berikut telah membuatkan saya mengamok dan membebel2 macam orang gila dalam kereta...

1. Sebuah kereta Toyota-macam-bagus-besar-je-lebih yang bergerak 15km/j di jalan yang membolehkan kereta bergerak paling koman 60km/j. Encik, pasni tolong tukar dengan kereta lembu ye! Buang masa orang.

2. Kereta-kereta yang entah datang dari mana tiba-tiba memotong barisan bila kereta orang DAH NAK SAMPAI kaunter tol. Dah lama sangat hidup ke?? Biasanya pemandu lelaki yang kononnya ada hati nak buli pemandu perempuan. Tapi kalau dengan yang INI silap orang la. Lepas je tol kereta-kereta tersebut PASTI dipotong. Ingat kau bagus sangat??

3. Kereta yang bagi signal tak habis-habis tapi tak ke mana pun. Weit! Kalau tak tau nak pegi mana boleh tak padam signal dan bergerak maju ke hadapan tanpa meng 'confuse'kan pemandu di belakang? Kalau nak tukar lane tukar je la cepat-cepat. Kalau nak tunggu jalan tu kosong, tunggu kiamat.

4. Kereta yang kejap-kejap brek, kejap-kejap brek, padahal depan dia takde ape pun. Apa masalah kau haa????

to be continued......

Thursday, October 22, 2009

Luar biasa..No?

Unusual scene in 1Kreatif yesterday..

Kreatif sungguh.

Thursday, October 15, 2009

Jom belajar lagi!

I'm thinking of going back to Uni. Nak sambung Master part-time. I'm considering programs provided by UiTM/UIA/UPM/UM. Kalau ikutkan hati nak balik USM tapi gile la jauh nak wat part-time camane.

The most convenient sure la UiTM, tepi rumah je, tapi the programs tak menarik perhatian sangat. Master of Education by Research. The field of research memang best2 tapi dengar perkataan research tu je dah cukup memabukkan. Yang Master of Education by Coursework laaaaagi la tak menarik.

UIA pun kalau ikutkan senang jugak since my dad's there. Cuma bila fikir pasal B.Arab tu, alaaaahaaiii malasnyeeeeeeeeee. Besides, dah pun tengok the programs listed and I found it not that interesting.

Programs offered by UM looked amazing. Ade 2 programs yang menarik perhatian. Master of Sc Education with ICT and Master of Education yang sangaaaaaatt la banyak areas of specialisation nye.

Kat UPM pn same. Master of Education yang offered several fields of study.

p/s : Hidup perlu ada perubahan. Heheh. Sementara still single, belum ada komitmen dengan family, baik further study..Nanti kalau dah abis master tak kawin2 jugak sambung la PhD pulak. (Eh da jadi macam pantun pulak) Senang, kalau orang tanye bila nak kawin dah ada jawapan, "tunggu habis belajar". Haha~

Wednesday, October 14, 2009

Makan-makan

Bila tension, saya makan. Tapi kalau tak tension pn saya makan jugak. So what's the difference? True, there's no difference. Haha. Same je, saya memang kuat makan. =P

Malam2 tadi tiba2 gatal nak mkn pancake. Since it's so easy to make, so..taraa!! Yum2.

Sorry ye lighting tak cukup bagus, tgh 'dalam cinema', punye malas nk switch on the light. Owh, and yang satu 'ugly duckling' tu, haha..Gossip Girl punye pasal. Terlupa jap yg di dapur. Bak kate my housemate, "uiks, satu dah jadi dorayaki ke?" Huhu. Eh, still sedap tau, cume surface die crunchy. Hahahaha. =P

Monday, October 12, 2009

I'm fine

Ubat yang sangat mujarab!



This is my list of what I'm gonna do/need throughout my recovery period.
1. Eat a lot (easy huh?)
2. Ton of works
3. My hobby - sewing
4. My mum
5. My beloved friends (You know who you are)

Whatever it is, I knew Allah is always there for me.

*Don't cry because it's over, SMILE because it happened. =)

p/s : Friends, I just want you to know that I'm totally fine. Hehe.

Sunday, October 11, 2009

Warning : Ayat kasar

The stupid sentence keep playing on and on and on...........

I'm about to lose my mind. Argh!!!!!!!!!!

Orang kate kalau tengah marah senyap.

So aku senyap je. Yang teramat.

(Wey! Boleh blah la!)

TAMAT (seriously)

*Kot ye pon tak payah la sampai macam tu sekali

p/s : sila semak entries yang telah dibuang untuk memahami entry ini. Terima kasih.

Friday, October 9, 2009

Wednesday, October 7, 2009

Back on track..No?

Isn't it ironic..
we ignore those who adore us,
adore those who ignore us,
hurt those who love us,
and love those who hurt us?

"Do not let your fire go out, spark by irreplaceable spark, in the hopeless swamps of the not-quite, the not-yet, the not-at-all. Do not let the hero in your soul perish in lonely frustration for the life you deserved but never been able to reach. The world you desired can be won, it exists. It's real. It's possible. It's yours."

p/s : I miss who I used to be

Monday, September 28, 2009

Sandaran Hati

Yakinkah ku berdiri di hempa tanpa tepi
Bolehkah aku mendengarMu
Terkubur dalam emosi tanpa bisa bersembunyi
Aku dan nafasku merindukanMu
Terpuruk ku di sini teraniaya sepi
Dan ku tahu pasti Kau menemani
Dalam hidupku kesendirianku
Teringat ku teringat pada janjiMu ku terikat
Hanya sekejap ku berdiri kulakukan sepenuh hati
Peduli ku peduli siang dan malam yang berganti
Sedihku ini tak ada erti
jika Kaulah sandaran hati
Inikah yang Kau mau, benarkah ini jalanMu
Hanyalah Engkau yang ku tuju
Pegang erat tanganku, bimbing langkah kakiku
Aku hilang arah tanpa hadirMu
Dalam gelapnya malam hariku.

Friday, September 25, 2009

Cerita Raya (Part 2)


Dilahirkan dalam keluarga yang besar, kehadiran Syawal memang sangat2 dinantikan. Sambutan sebelah mama lebih meriah memandangkan sebelah abah, sepupu-sepupu saya dah beranak2 so masing-masing dah jarang pulang ke kampung. Kalau pulang pun balik hari. So kami menghabiskan 4 hari 3 malam di Sega saja. Selain Pak Mbong, semuanya pulang. Anak pak Mbong cuma 2, kecik2 lagi pulak tu, jadi tak terasa sangat. Tak menyumbang kepada keberadaan ruang pun. Haha. Why I said so? Imagine this..

Anak Maklong = 4 (+2 sbb sorang dah kawin dan beranak)
Anak Uncle JJ = 4 (-1 sbb sibuk sgt tak balik raya)
Anak Mama = 7
Anak Makteh = 9 (err..betul tak kak emi??)
Anak Pakndak = 6
Anak Maknyang = 7
Anak Pakcu = 4
Anak Acik Ana = 4
Nota kaki : Family Pakmbong tak diambilkira. Setiap family ditambah 1 lg untuk suami/isteri dan bibik 1. Owh, wan jangan lupe.

Wah!! Ini baru full-house! Cuba anda bayangkan waktu tidur............ Haha.......Di mana tempat terakhir masing-masing berpijak, di situlah mata terlelap. (Saya sentiasa tidur di tempat yang betul..sbb a beauty sleep sangat penting untuk saya! Ngeeeeeeee) Waktu makan jenuh la wan panggil semua turun. Taktik baru dia tahun ni, tak turun cabut smart card astro. Waktu nak tdo pulak saya la yang terpaksa jadi guru disiplin. Maunya tak, org dah nak tidur budak2 terkinja-kinja lagi. Amukla saya! Lantakla korang nak kate aku garang ke, bengis ke..yg penting aku bleh tdo dgn aman. Ahahaha..Kejam tak saye.........Huhu.

Tapi kat sini saya just nk story pasal my own-not-so-small family.

Abah
Asalnya dia boleh plak nak pakai baju melayu lama. Baru cakap sikit teruk kena bebel. Haha. Padan muke. Kain baju melayu yg dia pakai tahun ni saya yang pilih, mestilah saya baran. Ngee.. Akhirnya, tak tahan telinga dia pun pakai juga baju baru.

Mama
Erm..ape ek. Takde ape la. Cuma, baju same ngan hanis. Wahaha! Last minute br ingat hanis takde baju kurung. Nasib baik kain mama banyak balance. =P

Me
Akula org paling kelam kabut sekali tahun ni. Baju Hanis, seperti tahun lepas, Siap last skali. Setengah hari buat. Sampai satu rumah tak berani tegur aku takut amuk. Hahaha....I wonder how could I sew 2 pairs of baju kurung for everyone last year?? Tahun ni sepasang pn kabuts!

Kakngah
Dengan jaya nya dapat cuti raya. Jadi tukang urut kt kampung. Huhu.

Aid (dan Usop)
Err..dua org mamat ni takde story best la.

Huda
Minah ni angin sket. Menghabiskan banyak masa terperap dalam bilik mengasingkan diri daripada khalayak. Apa punya turrrr...

Yam
Minah posing okayyyyy! =P Tapi yang lawaknya tiap2 kali buat baju dia sure ade problem. Seolah-olah dia meninggi setiap setengah hari. huhu. Nway I sukeee baju u!! pandai u pilih kain. Haha.

Hanis
Minah barat sorang ni tak suke pakai baju kurung. Bila baju dia siap malam sabtu (tgh malam okayy!) mama paksa dia try. Mama cakapla "comelnyeee". Selamba badak dia cakap, "Ma, macam tak cantik je" Woi makcik! Aku tak tdo kot jait baju kau! Tapi lain plak cerita nya bila dah raya. Raya 1st pakai semua org dok puji sampai tak mau bukak. Raya 3rd supposed pakai gown tak nak. Mintak baju raya jugak...... (Baju raya tu istilah baju kurung hanis) Ehem2..... Haha. Tak sia2 aku tak bercakap seharian menjait baju kau minah. =P

So that's my version of raya story. How's yours??

Thursday, September 24, 2009

Raya punya cerita

Raya days were perfect! Seronok dapat pulang ke kampung lebih awal. (Walaupun jammed sket sampai ke Bentong) The fav part about Raya for me are berkumpul ramai-ramai dan MAKAN, especially dishes kat kampung. Hasil tangan nenek. Pergh!!! LAZAT.. Haha. Psstt.. saya dapat duit raya masa pergi beraya. Wah! Hehe. Cuma kali ni saya dah betul2 MENYAMPAH dengan soalan “Bila nak kawin”..Lain kali tanya la bila nak beli rumah ke, bila nak buat Haji ke..Meluat okayy! One more thing, bisnes pun jalan. Both of ‘em. Haha.. =) Besides dapat order for the filter, saya dapat ‘tender’ jahit baju untuk female cousins yang join khatam Quran this Disember. InsyaAllah on the 26th. Nervous neh sebenarnya nak jahit untuk orang selain adik beradik sendiri.

Perkarangan rumah wan - Pesta bunga api

Mercun haram, bunga api boleh kan?

Sepatutnya baju raya pertama saya lain,
tapi bila baju da siap tgk semua ada pink,
so I decided to join the club.

Adik-adikku


My cousin - Yaya a.k.a Teacher Nadia
Yang sebelah kanan dia tu,

kakak dia, Liana.

Jom teruskan perjalanan - Raub

Wednesday, September 23, 2009

Bicara Aki

Aki tu gelaran untuk atuk sebelah abah. Umur dia 100 lebih. He is special. Very special. Allah bagi dia ilham. Contohnya Allah 'bagitau' kelebihan ayat-ayat Al Quran melalui mimpi-mimpi. Tapi tidak dinyatakan ayat-ayat tersebut daripada surah mana, maka harus dicari sendiri oleh aki. Cuma, dia tidak boleh menyampaikan, kecuali ada yang bertanya. Dia juga boleh berkomunikasi dengan segala 'makhluk' selain manusia. Setiap kali pulang bertemu aki, tak pernah tergerak hati pun nak bertanya apa-apa, kecuali bila nak ke Mekah, saya akan bertanya kalau ada apa-apa ayat yang boleh saya amalkan dalam solat di sana, dan selalunya ada. Tetapi, kali ni adik-adik ringan mulut bertanya itu ini. Maka habislah petang kami mendengar 'khutbah' aki. Pada mulanya saya tidak berniat untuk menyertai, sekadar memandang dari jauh. Tiba-tiba aki bertanya, "siapa yang dulu hafal Yaasin tu?" Maryam, Huda dan Qilah serentak menjawab "Kaklong..Farid" (Ada yang menyebut kaklong dan ada yang menyebut Farid) Saya menggeleng dari jauh, tapi perlahan-lahan mendekati. Sebenarnya takut kalau-kalau aki nak tasmi' bacaan saya. Rupanya tidak. Dia sekadar ingin bercerita fadhilat Yaasin. Sempat juga berpesan, kalau dah hafal mana-mana surah dalam Quran, jangan sesekali lupa, nanti dah tak boleh ingat. InsyaAllah pesanan aki akan disemat. Doa-doa yang aki beri kami rakamkan. Nak salin tak tahu dari surah mana. Dulu aki rajin menulis kitab, kini tangan dah tak kuat, mata pun dah tak berapa nampak. Pesan aki menutup bicara, jangan sesekali tinggal solat. Di situ letaknya kekuatan iman.

Maryam menjadi orang pertama yang memulakan diskusi petang itu
Fokus gile
Huda pulak mengemukakan soalan

Akhirnya saya menyertai mereka

Friday, September 18, 2009

Salam Aidilfitri

Kepada semua sahabat :

~ Selamat menyambut Aidilfitri..Semoga dapat bersederhana di hari lebaran. Kalau nak over, tanya dulu diri sendiri amalan kita di bulan Ramadhan. Jangan amalan tak segah mana, raya yang lebih. Malu kat Tuhan. -Peringatan buat diri sendiri & kawan2.

~ Mohon maaf Zahir dan Batin. Kalau ada yang tersalah bicara, terlebih gurau, terkurang kata (heheh)..saya menyusun sepuluh jari memohon kemaafan.

~ Selamat berpuasa enam. Semoga kita ditemukan lagi dengan Ramadhan yang akan datang. InsyaAllah. Amin~

Pstt..30 minit lagi nak balik kampung. Yay! =)

Wednesday, September 9, 2009

Calon nak kene lempang

Di sekolah tadi saya mengajar sebuah kelas yang terdapat dalamnya seorang murid perempuan yang SANGAT KEPOH! SANGAT! Saya tak pernah jumpa murid sekepoh itu. Namun bukan kekepohannya yang menjadi masalah saya. Masalahnya, tadi dia telah bertanyakan soalan yang telah saya sebutkan dalam entry sebelum ini.

A : Cikgu, cikgu ni tak nak kawin ke?
(intonasinya seolah-olah dia sangat rimas melihat kebujangan saya)
Saya : (dalam hati) Budak ni soalan tak bolah bangang lagi ke ape..
Kawan A : Eh, cikgu dah kawin la. Kau tak nampak ke cikgu pakai cincin!
Saya : Tersenyum seraya memandang sekilas cincin yang terletak molek di jariku yang halus. (Ya, halus. Berat badanku telah hilang 3 kg!)

Jadi, saya telah pun ada seorang calon terbaik untuk menerima penampar sulungku. Oh, tidak! Itu sekadar imaginasi yang merapu. Mana mungkin saya melempang murid yang "risaukan" gurunya yang tidak kahwin-kahwin. Haha~

Berkenaan cincin itu pula, mungkinkah disebabkan itu, tiada yang "berminat" dengan saya? (Konon, kalau dah tiada yang berminat janganlah cincin itu pula dipersalahkan) Saya telah pun menanggalkannya sebelum ini, tapi ternyata saya tidak betah. Atau mungkin saya lebih selesa dianggap not available? Mungkin~ (Kedengaran agak bongok bukan? Biarlah, memang saya bongok pun dalam hal sebegini. Haha)

Tazkirah : Kalau Tuhan nak bagi sesuatu yang baik, Dia akan uji kita dengan sesuatu yang agak payah. Dia nak tengok sejauh mana kesabaran kita. Jadi, sabar sajalah ya. =)

Sunday, August 30, 2009

Wanted - key to my heart

There are a few people asked me, "how come u are still single?", "tak bosan ke?", "tak lonely ke?", "umo da byk, bf pn takde, bile ko nk kawin?"..Soalan yang terakhir tu bile dgr rase cam nak lempang je org yg bertanye. Huhu.

I gave a lot of excuses and reasons. But buddies, the truth is, I can't open my heart to anyone else yet coz I don't have the access to my own heart. I guess that particular someone is still keeping the 'key'. For that particular someone, if u can't take care of it, give it back. =)

Note for myself : kalau dah jodoh tak ke mana

Thursday, August 27, 2009

I'm OLD enough okay..

I couldn't believe I agreed to sew all my sisters's baju raye again this year. Huhu. Kesian la pulak bile diorang tanye. Lagipun mine n mama's tinggal siapkan kain je so banyak lagi mase. Kak ngah dengan bijaknya mule2 tanya, "kaklong, kalau aku beli kain agaknya sempat tak ko jait?" Huhu~ takkan nak tipu plak, hakikatnya mmg sempat pn. So alang2 jait utk die jait la semua sekali.

So yesterday the 4 of us went to Jln TAR untuk cari kain. It wasnt easy with these 3 girls. Pening layan minat masing2. Sbb tu aku selalu shopping kain dengan my mum je. We both have the same taste. However, that's not what I'm trying to tell here. Nak cerita pasal dialog aku dengan brother penjual kain ni..

Penjual kain : ye dik, cari kain..ke baju dah siap?
Kitorang : kain.. (sambil membelek2 kain)
Penjual kain : (sambil bentang2 kain yang kitorang pilih) ha pilih2..ade lagi ek tailor nak amek tempahan sekarang?
My sister : Ade, dia.. (sambil tunjuk kat aku)
Penjual kain : Ee..bagusnya, kecik2 dah menjait..
Me : Hah?? Hahaha... (dalam hati berkata, u dont have any idea how OLD i am do u)

Ada satu stall lagi siap cakap kat kitorang, "takpe dik, akak bagi student price, brape bajet adik?" Haha..yelah tu kak, student price! :-P

Lagi kain untuk dipotong..

Monday, August 24, 2009

Sangat Berbaloi

I'm referring to my entry which I was helping my friend promoting an amazing tafsir Al Quran. There were a few orders came from friends and family members. So I bought one for myself plus gifts for my mum and grandma. The Al Quran arrived this morning and I fell in love with it. Memang sumber rujukan yang sangat lengkap!

Amazing features:

1) Size nya besar so tulisan2 sangat clear
2) Pedoman terjemahan huruf2 Arab-Latin
3) Setiap perkataan diterjemah (melayu) terus di bawah setiap perkataan arab, malah tafsir ayat yang lengkap juga ada di bahagian tepi setiap page
4) Setiap page juga disediakan ruangan catatan (kotak kosong)
5) Huraian tanda2 bacaan beserta contoh (ada banyak Al Quran yang menghuraikan tajwid, tetapi tak banyak yang menumpukan kepada tanda2 bacaan)
6) Ada free gifts ~ Al Mathurat Wazifah Kubra and penanda Quran (biasa sebut penanda buku) yang dilengkapi tanda2 waqaf, hadis nabi, doa sujud tilawah dan ayat2 Al Quran yang hampir sama
7) And this is the feature I love the most; klasifikasi ayat-ayat Al Quran mengikut topik2 yang SANGAT terperinci. This is why I said it can be sumber rujukan utama. Kalau ada apa2 masalah or keraguan tentang apa2 sekalipun, just cari topik/subtopik/keywords and terus rujuk ayatnya. Mudah kan.

Anyways, jumlah yang saya order dah habis so kalau berminat, try la cari di mana2. If jumpa and ada rezeki lebih, beli la. Tak rugi beli Quran. Kalau benda2 lain kita sanggup spend 100-200, inikan pulak Quran. =)

I'm just trying to share with you guys, khairal 'ilmi wa khairal 'amali. ;-)

Mission accomplished (erm..nearly)

This is my homework sempena cuti sekolah..Jahit baju kurung mama. Here are the steps:

1. Complete set of tools

2. Potong kain


3. Jahit/cantum every parts

4. Part yang paling aku benci - jahit leher

5. Tadaa!! Baju mama da nak siap.

Sekarang tinggal nak sembat and untuk bahagian leher, aku biasanya buat mata lalat. Cute and kemas, walaupun leceh. Owh, kain? Tinggal nk siapkan bahagian pinggang. Aku memang tak suke buat bahagian pinggang. Tunggu mood.

Tips2 menjahit : (macam bagus je nak bagi tips..haha)
1. Mood kena baik, jangan jahit dalam keadaan stress
2. Ruang kena luas dan selesa serta pencahayaan yang baik
3. Teliti! (aku memang extra cerewet..so..erm..)
4. Bak kata mama, jahit dengan penuh kasih sayang. Haha.

Psstt ladies, tak rugi tau belajar menjahit. ;-)

Thursday, August 20, 2009

Friday, August 7, 2009

Tension

Argh!!!!!!!!!!!!! Pencil case hilang kat bilik guru..Bongoknye sape yang amek!!

Kalau taknak redhakan boleh tak.. Geram ni.....

Wednesday, August 5, 2009

Makmal yang bongok

I enjoy teaching Science, very much. But I hate the lab! I'm using the physics' and these are the conditions :

1) CPU rosak
2) OHP pun rosak
3) I don't know bout the LCD coz the connectors (to laptop) dah kemik! Which moron did that??? So even if I bring the laptop it coudn't join with the LCD. Great isn't it.
4) I don't have a lab assistant. Why there's no lab assistant at the physics'?! Who's gonna help me if I wanna carry out experiments? I do have experiences in preparing the equipments by myself but the preparation room is locked with God knows where the key is!

So why bother going to the lab!

Saturday, August 1, 2009

Rindukan bau makmal..

Starting from August 3, I'm gonna teach Science (eventually..YEAY!!) Eventhough it's not Chemistry or Maths but at least saya telah 'kembali ke jalan yang benar'. Haha. I'm paying no heed to the fact that I'm gonna deal with a 'little' problem. I've to teach 1G, 1H and 1K where 1H and 1K were left behind. (I really mean it) I'd take a peek at their notebook and they stopped at Introduction of Matter. Duh?! Last year I taught that topic in APRIL and now it's already August. So I've like 5 more topics to be covered. Huh..Tak macam kena drift kan. Haha. Whatever! I asked for it. Konon kesiankan budak2 yang dah lama sangat tak belajar Science. Hah, amek kau! :-)

Owh! And there's no more Bahasa Melayu in my timetable. DOUBLES the YEAY!! There's still Pendidikan Islam though. But honestly I'm already comfortable with that one. And as the form teacher for 1E (which I taught BM earlier) I'm taking over Indra's subject (Seni) besides 2J. Pn Irine actually wanted to give me 2A but I asked for 2J instead. Haha. Yes, you read it right, I ASKED for it. ;-)

So this is my new classes..
Science - 1G, 1H and 1K
Agama - 1A + 1B
P.Seni - 2J and 1E

Rabbi yassir wa la tu'assir. Bittaufiq wannajah. Allahu yubarik fik ya `Atiqah..! =)

Sunday, July 26, 2009

She will be missed

Petikan akhbar Berita Harian.

KUALA LUMPUR: Yasmin Ahmad, yang meninggal dunia malam tadi akan dikenang kerana setiap sentuhan karyanya, baik dalam filem mahupun iklan, begitu sinonim dengan garapan yang penuh dengan elemen kasih sayang, cinta, kekeluargaan dan jenaka yang disampaikan cukup bersahaja berlatarbelakangkan masyarakat majmuk di negara ini.

Pengarah filem dan iklan terkenal itu, menghembuskan nafas terakhir di Hospital Pakar Damansara di sini kira-kira jam 11.25 malam selepas menjalani pembedahan pada Khamis lalu setelah diserang strok dan mengalami pendarahan di bahagian otak.

Dilahirkan di Bukit Treh, Muar, Johor pada 1 Julai 1958, Yasmin, yang berkelulusan Ijazah Sarjana Muda Psikologi dari Universiti Newcastle, United Kingdom, memenangi pelbagai anugerah di dalam negara dan antarabangsa bagi karya-karya kreatifnya.

Isteri kepada Abdullah Tan Yew Leong itu memulakan kerjaya dalam industri pengiklanan sebagai penulis iklan di Ogilvy & Mather, sebelum menyertai firma Leo Burnett sebagai pengarah kreatif bersama pada 1993 sehinggalah memegang jawatan sebagai pengarah kreatif eksekutif di Leo Burnett kini.

Kehebatan Yasmin dapat dilihat dalam banyak iklan komersial Petronas kerana mampu mencuit dan meruntun hati penonton dengan sentuhan karyanya. Tidak keterlaluan sekiranya ramai yang akan merindui buah tangan pengarah kreatif itu terutamanya untuk iklan-iklan menjelang sambutan Hari Raya Aidlfitri September ini.

Sering dipuji sebagai pengarah iklan, nama Yasmin bagaimanapun cukup kontroversi di arena pefileman tanah air berdasarkan keterbukaan dan keberaniannya dalam mengupas isu-isu kemasyarakatan. Malah tidak sah jika filem nukilan Yasmin tidak dikritik kerana sejak filem pertamanya Rabun pada 2003, filem-filem lain arahan Yasmin iaitu Sepet (2004), Gubra (2006), Mukhsin (2006), Muallaf (2008) dan Talentime (2009), turut menerima nasib sama. Bagaimanapun, di sebalik kritikan, masih ada yang menilai filem-filem Yasmin dari sudut berbeza sehingga beberapa filem beliau termasuk Sepet diangkat untuk memenangi Anugerah Filem Terbaik dan Lakon Layar Asli Terbaik pada Pesta Filem Malaysia 2005. Filem Sepet juga memenangi anugerah di peringkat antarabangsa iaitu Anugerah Filem Asia di Pesta Filem Antarabangsa Tokyo pada 2005 dan meraih Anugerah Grand Prix di Pesta Filem Wanita Antarabangsa Creteil pada 2005.

Filem Gubra pula memenangi Anugerah Filem Terbaik dan Lakonlayar Terbaik di Pesta Filem Malaysia 2006. Filem Muhsin mencatat kejayaan dengan mengungguli Generasi kplus - Filem Cereka Terbaik dan Deutsches Kinderhilfswerk Grand Prix di Pesta Filem Antarabangsa Berlin selain diangkat sebagai Filem Asean Terbaik di Pesta Filem Antarabangsa Cinemanila 2007. Filem Muallaf pula memenangi Anugerah Filem Asia - Sebutan Khas di Pesta Filem Antarabangsa Tokyo 2008.

Selain memenangi anugerah antarabangsa, filem arahan Yasmin banyak menerima pujian dan kritikan daripada masyarakat serta mendapat liputan media tempatan dan luar negara yang meluas. Filem-filem Yasmin juga mendapat pengiktirafan dari negara luar apabila ditayangkan di Berlin, San Francisco, Singapura dan di Festival Filem Cannes yang memberi peluang kepada Yasmin untuk terus menghasilkan filem yang dikatakan mempunyai identiti tersendiri. - Bernama


I'm gonna miss her. Al Fatihah buat Yasmin.

Monday, July 13, 2009

::It's Monday..again::

Argh!!! I hate Mondays. Erm..Actually it's not about the day. It's about the feeling on Mondays. It's like starting something after I leave it JUST for AWHILE.

Rase nak duduk rumah surrounded by my family.
Rase nak baring je tak buat pape.
Tak rase lapar. Hilang selera makan.
I repeat, RASE TAK NAK BUAT APA-APA.
Huhuhuhu...

And maybe this is the Monday I hate the most.
Coz I need to read last week's report on stage during assembly.
Urgh..I hate stage..

Mane semangat ni.................?????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Monday, June 29, 2009

Orang Qiam, tapi kami........

Kak Sae beria demi kambingnya.

Aku dah lapar, tu yang mengipas tu.

Ape yang lawak tah.


Kak Rosyati, Kak Norly and Kak Sae.


On June,27th there was a program held called "Malam Mencari Kekasih" for the hardcore students and the hardcore teachers. (No! I'm kidding..cikgu2 berkaliber je yang attend =P)

Right after the students go to sleep, the teachers moved to bengkel KH for a bbq. Just to make sure that we could stay up all night. (Oh tidak! tipu2. Kak Sae, Ajlaa and Ima tidur jua akhirnya, haha) Juara bertahan ialah saya~ memandangkan Kak Norly sempat took a nap before the bbq and Kak Yati juga yang kononnya mahu mengambil sweater di dalam kereta akhirnya tertidur seketika (juga di dalam kereta).

Maka setelah selesai program tersebut, saya seperti laloq dalam perjalanan pulang ke Shah Alam. Sampai saja di rumah saya terus hilang.....

[Owh about the 'kekasih' that we SHOULD ACTUALLY be looking for, nope! We didn't find it. Haha~ But in terms of other meaning of kekasih, Kak Yati did talk to me about that. Erm..Taqdim ye kak..Akan dipertimbangkan. Kena istikharah dulu. =) Kak Sae, I'm sorry you missed the story. Haha. Sapa suruh tidur!]

Saturday, June 27, 2009

Saya telah di tag oleh Dina

Sila jawab soalan-soalan ini dalam Bahasa Melayu sahaja.

1. Bekas kekasih saya adalah :
(bukan adalah- ialah) seorang yang comel dan sering mengeluh sekiranya saya memanggilnya 'cute' kerana dia mahu digelar kacak. Sebenarnya yang itu juga benar. =)

2. Saya sedang mendengar :
suara guru-guru bersembang di bilik guru.

3. Mungkin saya patut :
mengikut ibu bapa saya menghantar adik saya ke Melaka. Namun begitu saya merupakan seorang yang skema, disebabkan itu, kini saya berada di sekolah.

4. Saya suka :
makan dan membaca. (Lihat, betapa skemanya saya)

5. Sahabat-sahabat baik saya :
adakalanya lebih memahami saya.

6. Saya tak faham :
kenapa orang sering mengatakan saya garang dan sombong, walhal saya seorang yang ceria dan peramah. Hahaha.. Eh, saya berkata benar!

7. Saya kehilangan :
sebelah kanta lekap saya sebentar tadi. Cipan sungguh! Kelam kabut saya dibuatnya kerana kebetulan itulah pasangan terakhir yang saya ada. Maka, sebelum ke sekolah saya terpaksa singgah di Kompleks Membeli-belah Hartamas. (Saya dari rumah yang di KL tadi)

8. Ramai yang berkata :
saya patut senyum lebih kerap. Saya tidak merasakan ia satu keperluan untuk saya nyatakan sebabnya di sini. =)

9. Makna nama saya :
ialah 'yang terpilih' dan saya sangat sukakan maksud tersebut.

10. Cinta itu adalah :
*ialah* sesuatu yang saya sendiri tidak dapat tafsirkan. Saya telah cuba sedaya upaya bertanyakan hal tersebut kepada mama serta orang-orang lain tetapi saya masih tidak berpuas hati dengan definisi-definisi yang saya terima.

11. Di suatu tempat, seseorang sedang :
membalut hadiah yang saya tidak ketahui untuk siapa. Orangnya ialah Kak Ammy, seorang rakan guru yang duduk di hadapan saya. Dia sedikit pun tidak tahu yang saya sedang menulis mengenainya dalam blog saya.

12. Saya akan cuba :
untuk berpindah dari sekolah ini. Haha~

13. Ayat SELAMANYA membawa maksud :
err..sehingga bila-bila?

14. Telefon bimbit saya :
adalah dari zaman batu. Walaubagaimanapun, ia masih elokserta saya sangat menyayanginya, jadi saya tidak berhajat untuk menghentikan perkhidmatannya dalam masa terdekat ini.

15. Bila saya terjaga dari tidur :
saya sering bertanya kepada diri sendiri, "hari ini hari apa ya?"

16. Saya paling meluat apabila :
orang memaksa saya membuat sesuatu yang saya benci. Buatlah sendiri!

17. Pesta / Parti adalah :
sesuatu yang akan sedaya-upaya saya elakkan. Saya sendiri tidak pasti akan sebabnya, jadi tidak perlulah ditanya.

18. Haiwan yang paling comel yang saya pernah temui ialah :
err..secara jujur, saya bukan peminat haiwan. Haha. Kucing sudah.

Selepas anda membaca tulisan ini, saya menjemput anda untuk membaca jawapan kawan saya, Dina kerana jawapannya sangat...Hissh!! Owh, seperkara lagi, memandangkan hari ini kehadiran murid sangat sedikit, jadi kesemua mereka telah dicantumkan dan semua guru akan masuk ke kelas selama 1 waktu sahaja secara bergili-gilir. Giliran saya adalah yang terakhir, waktu ke tujuh pada jam 4.25 petang. Tidakkah itu membuang masa namanya? Seandainya saya tahu perkara ini akan terjadi saya pasti akan mengikut sahaja ibu bapa saya ke Melaka! Persetankan saja keskemaan saya.

You name it

1. How old are you? - 24+
2. Are you single? - Yes
3. Are you in love with anybody right now? - No
4. In what age do you think you will get married? - 27 (I hope)
5. Do you think you will be married with the person you are with now? - I’m with nobody
6. If not, who do you want to marry? - I don’t know
7. Do you want a garden/beach or a traditional wedding? - Traditional
8. Where do you plan to go on a honeymoon? - Err..Mesir?? Erm..haha. Paris.
9. How many (wedding) guests do you think you will invite? - I don’t know
10. Will that include your exes? - Maybe
11. How many layers of cake do you want? - 3
12. Do you prefer having the reception at a hotel or a simple place? - Simple place
13. When do you want to get married, morning or evening? - Can it be the whole day? Mm..
14. Name the song/tune you’d like to play at your wedding: - Nasyid
15. Champagne or red wine? - Neither
16. Honeymoon right after the wedding or days after the wedding? - Days after
17. Money or household items? - Household items
18. Who will pay for the bills? - Both
19. Are you ready for married life? - No
20. How many kids would you like to have? - 4
21. A new house for a newlywed or an old one? -The S.Alam house is fine. Haha. Depends la kot2 i need to move to mekah ke?? =P
22. What kind of cuisine would you like for your wedding? - Ask everybody but me, don’t think I’m gonna eat that much on my wedding day!
23. Will you record your honeymoon in a CD or DVD? - Yes
24. Whose wedding plans would you like to know next? - Kak Emi!

Thursday, June 25, 2009

This can't be real..!

Memang sangat takde keje..

Mari tonton

A friend of mine suggested this drama and when I knew it's Khabir Bhatia's (Cinta and Sepi's director) I guess the cinematography will be very nice and the storyline is surely an emotive one. And I'm correct. So far~ Hehe. The shots taken were very dramatic and meaningful.

So let's watch.
Nur Kasih, every Friday night at 9, tv3.
For those who missed it you can catch-up the episodes at http://www.tv3.com/.


Sunday, June 21, 2009

Abah!

I just realized that I don't know much about my father's studies history
and whatever he did before (Nad, click on the pic to learn more. Haha)

My father loves to talk..and talk..and talk........

With his beloved 'anak jantan'


When it comes to my abah, I'm speechless. I don't know what to talk about. Haha. But there's one thing I know. If my mum is my idol in teaching, my abah is my idol in studying. (Never stop!) He studied a lot of things. (What was he thinking?? Haha) Unlike my mum, my abah comes from a very poor family (anak peneroka felda). He took his SPM by studied everything by himself coz his parents didn't afford to send him to school anymore. So he always says "kalau abah ada cikgu dulu mesti SPM abah lagi bagus" Haha. Whatever! You made it anyways. =)


I can't say that my abah is the coolest dad coz he IS NOT! haha. He is the most menggelabah person in these situation..(just a few from A LOT)

(1) Dengar cerita pasal anak dia yang still bersekolah bercinta - padahal tak pun
(2) When my brother decided not to go to science stream - padahal abah pon bukan org science
(3) When I broke up with tuut - padahal dah sebulan baru die tau!!
and the list continues....

But there's one title I can give him - the most funniest dad...

Abah! Sengal2 abah pon you're still my HERO and you will always be. Haha~
HAPPY FATHER's DAY.

Friday, June 19, 2009

Inspired


I still remember the very first time I read about the review in a newspaper. Something like "Sambutan Terhadap Tayangan Laskar Pelangi Mengalahkan Ayat-ayat Cinta"..I doubted it.

After I read the book I was thinking "How could it beat Ayat-ayat Cinta..? Musykil2"

Now since I'm so uninspired and unmotivated, I searched for the movie and watched.
Duh..! Even the first eleven minutes had already made me cry. (Err..besides the fact that aku memang senang menangis) Huhu~

Seriously, the movie memang best! I can't say it's greater than Ayat-ayat Cinta. It's great, but in a different way. Those two movies have a very different storyline. Laskar Pelangi lebih membuatkan kita terharu, bangga, kagum dan sayu.

The kids made me smile and laugh. Their dialect is VERY nice and sometimes KELAKAR.

Jadi marilah menonton dan bermuhasabah! =)

Thursday, June 18, 2009

I'm stuck!

Somehow I blamed myself for being eager to live alone.
Somehow I blamed myself for not teaching in my mum’s school.
Yeah, it’s gonna be monotonous coz I know the school very well..but this is WORST!
I’d rather teaching with mum than losing my passion in teaching.
I’ve try (so hard) to love everything about this school but I can’t.
I keep losing myself there.
I don’t know how to teach.
I don’t know how to make my lessons interesting.
I hate the subjects I’m teaching.
And I hate it all.

Sunday, June 14, 2009

::::


Urgh!! Feeling terribly sluggish and uninspired to start working after a ‘long’ holiday. Need something to cheer me up and arouse me. Hish! Tak boleh jadi ni..... (",)

Thursday, June 11, 2009

MY dream guy


Since I'd nothing to do I took a lame who's-your-dream-guy test and the answer was..

Jake Gyllenhaal..!!

"This fun loving guy is your dream match! He's no stranger to controversy or lovely women like yourself! This on-again off-again lover is always up for a laugh, and believes strongly in family values. This is truly a guy to take home to mom, congratulations!

Haha~ whatever! But at some point, it's true though. Hehe.. IF I could demand, this is gonna be my list..My dream guy..

1. puts his family first.
2. has a good job. (Well..cant be hyprocrite..this is important anyways)
3. will be able to help out. (Ehem..i'm a career-woman..Hehe)
4. always remember special occacions.
5. smells nice all the time. Haha..
6. is drop dead *cute*..okay..i'm kidding!

There's a reason why it's a CAPITAL 'if' there..because i know it's impossible..Heheh.
Saje je nak berangan. =P

Well..this one's serious..

1. Solat 5 waktu tak tinggal
2. Pandai baca Al-Quran (erm..hafal surah As-Sajadah..hehe..)
3. Family man
4. Kalau cute dikira bonus la tp ..sedap mata memandang

If you can't find me the right candidate, just shut up! Haha~ I mean...stop asking me "kau bile lagi?"

Erm..actually I wrote this entry not because I'm desperate for a guy, seriously I'm not. I'm enjoying every minutes of my life. I just wanna waste my time and updating my blog. Hehe. I don't want anybody find the guy for me. It's just a matter of time. Kalau ada jodoh, tak ke mana. =)