Sunday, June 29, 2014

RESEPI KARI KAMBING PAKLANG

This is the only lamb curry yang I suka! Abah selalu masak sejak lepas belajar dengan pak lang. I've tried the recepi once (before bertapa kat Istanbul) and trust me, walaupun resepi agak complicated tapi BERBALOI-BALOI sangat mencuba.

Nah I share the recipe. Adjustlah ikut suka. Me myself tak ikut sebijik2 pun recipe tu. I copy paste sebijik2 email yang abah bagi. So memang panjang dan details gila harap bersabar.

Bahan-bahan mentah/ramuan

1. daging bebiri/kambing - 2.5 kg
2. rempah kari (adabi/mak siti)
3. ibu rempah ‘patak’ mild coriander + cumin (cold storage ada jual)
4. jintan putih (cumin seed)
5. jintan manis (black cumin)
6. rempah ratus/ketumbar
7. kunyit hidup 3 cm
8. halia tua 3 cm
9. tomato segar 4 biji (sederhana)
10. tomato paste
11. lada besar 200-300 gm
12. bawang besar
13. bawang kecil
14. lada hitam
15. cili kering/cili giling
16. daun seleri
17. daun sup/ketumbar
18. pati kiub daging/ayam - 2 kiub
19. yogurt segar - 100-200 gram
20. susu segar - 1 litre
21. susu sejat (evaporated milk) - ½ tin
22. kulit kayu manis, cengkih, bunga lawang
23. kerisik kelapa - 100 gram
24. air bertapis (mineral water/ro)
25. serai 5-6 batang
26. gula (paling baik gula perang)
27. garam
28. asam jawa - 1 sudu teh
29. buah pala - 2 biji
30. bawang goreng
31. daun kari segar
32. minyak masak (saji/cap buruh) kalau mampu gunakan minyak zaitun extra virgin olive oil- cold press.
33. popi seed (susah nak dapat di malaysia - kalau ada pun di mercato/cold storage)
34. biji habatus sauda hitam


Kaedah penyediaan

1. buangkan semua lemak yang ada pada daging bebiri.      
        a. basuh daging di bawah air mengalir hingga tiada kesan darah.
        b. rebus daging dengan satu labu bawang putih dan 2 inci halia selama 10-15 minit.
        c. keluarkan daging dan tos.
        d. tumis rempah kari (tanpa minyak jintan putih,jintan manis, ketumbar/rempah ratus) sehingga garing dan berbau - jangan sampai hitam nanti kari jadi pahit.
        e. sejukkan bahan (d) dan blender sampai halus.
2. taburkan sedikit bahan (1e) ke atas daging yang sedang di sejukan/tos. gaul sampai sebati.
3. simpan sebahagian dari bahan (1d) untuk ditumiskan bersama dengan bahan lain.
4. blend tomato segar dan asingkan dalam bekas berasingan.
5. blend bawang merah dan bawang putih menggunakan wet blender.
6. blend cili merah segar.
7. hiris bawang merah, bawang putih dan kunyit
8. panaskan minyak masak/olive oil sehingga betul-betul panas. tumis bawang merah, bawang putih yang telah dihiris sehingga berbau wangi.
9. masukan kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih, daun kari kepada tumisan (8) dan kerisik kelapa 
10. masukan/tumis lada yang telah diblender(6) dan cili kering yang telah blend (cili giling). masukkan ibu rempah patak (corriander+ cummin, mild hot)
11. setelah campuran (10) mertukar warna menjadi merah gelap masukkan rempah kari serbuk, masukkan bahan (1d), masukkan asam jawa
12. masukkan air bertapis, kacau sehingga sebati.
13. masukkan bawang yang telah blend.
14. masukan 5-6 batang serai tang telah dipotong halus.
15. masukan daun kari, daun seleri, biji habatussauda.
16. masukan tomato yang telah blend.
17. kacau sehingga sebati.
18. masukkan kiub daging/ayam.
19. masukkan gula perang
20. masukkan garam secukup rasa
21. masukkan daging yang telah diperap dengan bahan (1d)
22. kacau sehingga sebati daging dengan kuah.
23. tutup periuk selama 10-15 minit. selalu kacau bahagian bawah untuk mengelakkan hangit.
24. setelah daging lembut, masukan tomato, daun/batang seleri yang dipotong kiub.
25. masukkan susu segar dan yogurt (natural).
26. buka penutup periuk, masak dengan api kecil, tambah sedikit air bertapis/mineral sekira nya terlalu kering.
27. masukan daun ketumbar segar dan daun kari segar.
28. kari sedap dimakan..bila semua bahan telah sebati.
29. masukkan bawang goreng di peringkat terakhir proses masakan, setelah semua bahan hampir sebati.
30. kari sedia dihidangkan.

Nota: 

1. daging direbus dengan bawang putih dan halia untuk membuang bau kambing
2. minyak zaitun dan daging kambing sangat baik untuk kesihatan.
3. yogurt sangat baik untuk kesihatan
4. tomato, kunyit adalah anti oksidan
5. biji habatus sauda adalah ubat segala penyakit

Resipi dicipta oleh saya menggunakan spring lamb di london.

Hamzah


Ni hasilnya masakan saya. Maybe takleh challenge paklang yang dah pro la.
Tapi practices kan make perfect. Hehe.
Ishk lapar pulak dah tengok gambar ni. Selamat berpuasa semua! Kami kat sini dah second day. :)

No comments:

Post a Comment